גיל המעבר הוא תהליך טבעי, אבל התסמינים הגופניים, כמו: מחזור לא סדיר – הדבר הראשון שנפגע הוא המחזור. רוב הנשים יחוו מחזור לא סדיר או מצב בו הווסת אינה מגיעה אחת לחודש או דימומים רבים במהלך החודש, כלומר המחזור עצמו מתקצר. מצב זה יכול להיות מלווה גם בדימום כבד יותר.
גלי חום
לתסמין זה נשים מייחסות חשיבות רבה. גלי חום הם מצב של הרגשה שהחום בגוף עולה, והוא יוצר הזעה ותחושת "בערה מפנים". יש נשים שאף הופכות להיות אדומות בזמן גל החום.
לחץ דם גבוה – להורמונים הנשיים תפקיד חשוב מאוד בהגנה על הלב וכלי הדם. למעשה, הודות להורמונים הנשיים נדיר לשמוע על בעיות קרדיו וסקולריות בנשים מתחת לגיל 40. אך עם הירידה בהפרשת ההורמונים, הסיכון לבעיות אלו עולה – לחץ הדם מתחיל לעלות ומהר מאוד משתווה הסיכון לזה הקיים בגברים.
ירידה ברמות הסידן
השפעה נוספת הנובעת מחוסר באסטרוגן היא על העצמות. כאשר מופסקת אספקת האסטרוגן, ספיגת הסידן בגוף יורדת ודחיסות העצם נפגעת. בעיה זו משמעותית יותר בנשים רזות או מעשנות, וקיים סיכון להתפתחות של אוסטאופורוזיס. הדבר יכול להתבטא גם בנטייה לכאבים במפרקים ולדקירות בשרירים.
בעיות נפשיות
בעיות נפשיות נפוצות שעלולות לצוץ הן אינסומניה, ירידה בסיבולת הנפשית ונטייה לעצבנות, לעיתים אף נטייה לדכדוך. פעמים רבות, לצד השינויים הורמונליים מתרחשת גם תסמונת הקן הריק (עזיבתם של הילדים את הבית), מה שעלול להוביל להחרפת המצב הנפשי.
ירידה בחשק המיני
ישנה ירידה בחשק המיני מצב שמחמיר עקב השפעת חוסר האסטרוגן על הנרתיק, קירות הנרתיק הופכים למנוונים ולדקים יותר, ונוצר מצב של היפר רגישות, אשר עלול להוביל ליובש בנרתיק, כל השינויים המקומיים הללו עלולים להפוך את יחסי המין ללא נעימים. ישנם מגוון פתרונות לטיפול ביובש בנרתיק כדוגמת כמוסות וגינליות ללא הורמונים הנותנות מענה עבור יובש נרתיקי ותופעות הלוואי שלו.
שינויים במראה
כאשר מתרחשת ירידה בהורמונים הנשיים, ההורמונים האנדרוגנים נוטים להשתלט במקומם. העלייה ברמות הורמונים גבריים אלו מובילה פעמים רבות לשיעור יתר באזור הפנים ולנשירת שיער הראש. בנוסף, העור הופך לדק יותר ומופיעים יותר קמטים. יש גם שינוי בפיזור השומן באזור המותניים, בדומה לגברים, וכתוצאה מהירידה בהורמונים הנשיים, חל שינוי במטבוליזם ונשים בגיל המעבר מתלוננות על עלייה במשקל, שאותו הם מתקשות להשיל.
דליפת שתן
הירידה באסטרוגן מובילה להורדת המתח של סגירת השופכה ביחד עם ירידת המתח של שריר השלפוחית , מצב שעלול לגרום לדליפת שתן, שמחמירה עם העלייה במשקל.
חום ותסמינים רגשיים של גיל המעבר עלולים לשבש את השינה שלך, להוריד את האנרגיה שלך או להשפיע על הבריאות הנפשית ואורח החיים שלך. כיום קיימים טיפולים יעילים רבים, החל מטיפולים המשפרים את אורח החיים או טיפול הורמונלי.
בואו יחד נשבור כמה מיתוסים של גיל המעבר:
האם אישה בגיל המעבר אינה מסוגלת להרות?
נשים בגיל המעבר מסוגלות להרות ואף נכנסות לעתים להריון. אם את מתחת לגיל חמישים ואינך מעוניינת להרות יש להמשיך להשתמש באמצעי מניעה במשך שנתיים לאחר קבלת המחזור האחרון. אם עברת את גיל חמישים יש להמשיך להשתמש באמצעי מניעה במשך תקופה של שנה.
האם לנשים בגיל המעבר יש נטייה לעולות במשקל?
טרם הוכח מדעית קיום קשר בין השינויים ההורמונליים שמאפיינים את גיל המעבר לבין עליה במשקל הגוף. מניחים כי העלייה האופיינית במשקל נגרמת עקב ירידה בפעילות גופנית ותהליכי הזדקנות הגוף.
האם אמך חוותה תופעות חמורות של גיל המעבר גם את תחווי כאלוה?
אין כל הוכחה מדעית לטענה זו. יחד עם זאת ידוע שאימהות ובנות עוברות את התקופה פחות או יותר באותו טווח גילאים.
האם גיל המעבר נחשב מחלה?
לא, גיל המעבר אינו מחלה יחד עם זאת חלק מהתופעות שנלוות לגיל המעבר עלולות להתפתח למצבי מחלה (לדוגמה, דלדול עצם ומחלות לב), ולכן יש לתת את הדעת לכך ולנקוט בצעדי מנע. הידע הרפואי שקיים כיום מאפשר מתן פתרונות טובים עבור חלק מתופעות הלוואי שכרוכות בגיל המעבר. למרות שאין מדובר במחלה, ניתן להיעזר באמצעים תרופתיים על מנת להקל על תופעותיו.
האם גיל המעבר ותופעותיו אופייניים למאה ה-21?
זה אכן נכון, בסוף המאה הקודמת עלתה תוחלת חיי הנשים בכ-30 שנים לעומת תחילתה. בעוד שבתחילת המאה הקודמת אורך חיים ממוצע של אישה היה כ- 50 שנים, היום אורך החיים הממוצע של נשים בישראל הוא למעלה משמונים שנים. המשמעות היא שכשליש מתקופת חייה של אישה מתרחש כיום בגיל המעבר.