"עישון: הסיכון לפקקת עורקים ולתופעות לוואי רציניות הקשורות בלב ובכלי דם, המעורבות בנטילת גלולה למניעת היריון, עולה עם הגיל. סיכון זה עולה בנשים המעשנות כמויות גדולות של סיגריות , במיוחד אם הן מעל גיל 35 אי לכך, מומלץ לא לעשן בזמן השימוש בתרופה."
אתיניל אסטרדיול, צורה סינתטית של אסטרוגן המצוי באמצעי מניעה הורמונליים, יכול להעלות את לחץ הדם, רמות הכולסטרול והשומן, ואת הסיכון לקרישי דם ושבץ מוחי.
זו הסיבה שאנשי מקצוע בתחום הבריאות ממליצים בדרך כלל לא להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים המכילים אסטרוגן, במיוחד לנשים שמעשנות או עברו את גיל 35, שכן הסיכויים ללקות באחת או יותר מתופעות לוואי אלו עולה משמעותית.
האם הסיכון תלוי בסוג אמצעי מניעה הורמונליים?
על פי מחקר משנת 2020, אמצעי מניעה אוראליים מהדור השלישי עשויים להגביר את הסיכון לקרישי דם בעורקים. קרישי דם עלולים למנוע מדם להגיע לאיברים חיוניים ולהגביר את הסבירות להתקף לב.
הכימיקלים שחודרים לגוף בזמן עישון יכולים לפגוע בלב ובכלי הדם, מה שהופך את הסיכוי שיצטבר רובד בדפנות העורקים. הצטברות זו עלולה להגביר את הסיכון למחלות לב, שעשויה להוביל להתקף לב.
אמצעי מניעה אוראליים מהדור השלישי הנפוצים ביותר כוללים:
- סרזט, פומיניק, דיאמילה
- יסמין, יסמין פלוס, יאז, יאז פלוס, ליז
- NuvaRing – טבעת ואגינאלית
- נורלגסטרומין – מדבקת אוורה
- זריקה (Depo-Provera) עלולה להגביר את רמת הליפופרוטאין בדם. ליפופרוטאין הוא חלבון חלבון המצוי בדם ומשמש כנשא דו-כיווני של כולסטרול, בין הכבד לשאר רקמות הגוף. בתגובה לעלייתו גדל הסיכון לשבץ מוחי.
מה לגבי שימוש במוצרי טבק אחרים או אידוי ניקוטין?
לא נערכו מחקרים רבים על הקשר בין שימוש במכשירי אידוי טבק וסיגריות אלקטרוניות כמו על עישון סיגריות.
חלק מהמחקרים מצביעים על כך שסיגריות אלקטרוניות עלולות לגרום לדלקת וללחץ חמצוני, ופגיעה במערכת הלב וכלי הדם.
מה לגבי עישון קנאביס או שימוש במוצרי קנאביס?
כמו באידוי, אין הרבה מחקרים על השפעות הקנאביס בזמן נטילת אמצעי מניעה הורמונליים.
עם זאת, איגוד הלב האמריקני פרסם הצהרה בשנת 2020 הקובעת שאם את משתמשת בקנאביס מדי שבוע או בתדירות גבוהה יותר, ייתכן שיש לך סיכון מוגבר להתקף איסכמי חולף או שבץ מוחי.
באותה הצהרה, נוצרו קשרים טנטטיביים בין כמה מהכימיקלים בקנאביס לבין סיכון מוגבר למחלות לב מסוימות, כולל התקף לב ואי ספיקת לב.
THC, אחת התרכובות הפסיכואקטיביות העיקריות בקנאביס, מגבירה את קצב הלב ולחץ הדם.
על פי מחקר משנת 2013, ההערכה היא ש-THC משפיע על רמת האסטרוגן בגוף. אמצעי מניעה הורמונליים המכילים אסטרוגן עלולים לגרום לך להיות רגישה יותר ל-THC, כך שההשפעות שאת חווה בעת שימוש בקנאביס עשויות להתגבר.
כאשר לוקחים בחשבון גורמי היסטוריה משפחתית, הסיכויים לסיבוכים גדלים. נשים שיש להן היסטוריה משפחתית של מחלות לב, לחץ דם גבוה או כולסטרול גבוה הופכות את העישון ונטילת הגלולה למסוכנים עוד יותר.
כדי להבין טוב יותר, במספרים מוחשיים, נמצא באמצעות מחקר שכאשר אישה מעשנת, היא מגדילה את הסיכוי שלה ללקות בהתקף לב בפעם הראשונה פי 30 אם היא מעשנת 25 סיגריות ביום.
אולי קראת שנשים מעשנות ומעל גיל 35 לא צריכות להשתמש בגלולות למניעת הריון, עם זאת, אנשי מקצוע בתחום הבריאות לא ממליצים אפילו לנשים מתחת לגיל 35 לעשן אם הן משתמשות באמצעי מניעה הורמונליים.
בשורה התחתונה
אמצעי מניעה הורמונליים המכילים אסטרוגן ועישון, שניהם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, ולכן אם אינך מתכוונת להפסיק לעשן, מומלץ לחפש סוגים שונים של אמצעי מניעה, במיוחד אם את מעל גיל 35.
חלופות כוללות אמצעי מניעה עם פרוגסטין בלבד, כמו גלולות או התקן תוך רחמי, או שיטות ללא השפעה הורמונלית או פולשנית כמו קוטל זרע, דיאפרגמה, קונדומים ושמ"פ (שיטת המודעות לפוריות).